Hoe oud worden kippen? Nou… hier is wat je moet weten!
We houden allemaal van onze kippen, maar hoe lang leven ze? Het antwoord op deze vraag hangt van heel wat dingen af, zoals de omstandigheden waaronder ze worden bewaard. Kippen die goed verzorgd worden, kunnen relatief lang leven – soms zelfs langer dan honden, hoewel dat zeldzaam is. Normaal wordt een kip in een achtertuin 8 tot 10 jaar oud, maar we hebben ook meldingen gehoord van kippen die maar liefst 20 jaar oud zijn! Wil je weten hoe oud jouw kippen zullen worden? Ontdek het in dit artikel!

Hoe oud wordt een kip, (natuurlijke legkippen versus gekruiste legkippen)

De kippen op een boerderij zijn kippen die op natuurlijke wijze worden grootgebracht en gekweekt zijn met hun eigen soort, dus geen kruising met andere kippensoorten. De voordelen van kippen afkomstig van een boerderij zijn talrijk, waaronder een langere levensduur. Niet-hybride kippen kunnen naar verwachting tot 8 jaar leven. Omdat de kippen van een boerderij zijn gekweekt als natuurlijke legkippen, kan hun legperiode 2 tot 3 jaar duren, misschien zelfs langer afhankelijk van het ras dat je hebt. Omdat hun lichamen en genetische inhoud niet teveel zijn ‘gehybridiseerd’, zullen ze waarschijnlijk veel langer leven dan gekruiste kippen.

Hoe oud wordt een kipHybriden daarentegen zijn door de mensheid gemanipuleerd om productieve legkippen te zijn. Hun legcyclus is vrijwel rond na twee jaar. Dit soort kippen werd speciaal gemaakt voor de legsector sinds de jaren veertig. Het doel was om kippen te krijgen die de productie maximaliseerden. Van zodra de kippen met hun taak klaar waren (het leggen van eieren), werden ze naar het slachthuis gestuurd. Helaas worden hybriden vanwege de manipulatie van hun legmogelijkheden niet zo oud en sterven ze eerder jong aan reproductieve tumoren, eierdooierperitonitis en andere problemen met de voortplantingsorganen.

Industriële of commerciële kippen worden als onbruikbaar beschouwd vanaf de leeftijd ergens tussen 18 en 24 maanden. Na deze leeftijd neemt immers de legproductie af en worden de kippen als ‘besteed’ beschouwd – hoewel ze nog ongeveer 12 maanden eieren zullen blijven leggen. In de industrie worden ze vervolgens als een verlies beschouwd en dus ‘met pensioen’ naar het slachthuis gestuurd om voedsel voor huisdieren te worden.

Voorbeelden van hybride kippen:

  • Golden Comet
  • Isa white
  • Isa Brown
  • Hisex White
  • Hisex Brown
  • Nere Brown
  • Vleeskippen

Vleeskippen hebben een extreem kort leven. Sommige rassen kunnen al na vijf weken worden geslacht. Andere vleeskippen, zoals de Australop, kunnen ook worden gehouden als legkip. Deze vleeskippen kunnen 7 tot 10 jaar oud worden met gemiddeld 250 eitjes per jaar.

Meer lezen in de lifestyle.

Bijvoorbeeld:

Correcties, opmerkingen en vragen kunnen hieronder geplaatst worden.

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *