Op welke dag in welke maand begint de zomer in Nederland?
Het knisperende geluid van een blikje fris wat opengetrokken wordt en de bandhanddoeken die uit de kledingkast worden getrokken: het is weer zomer! Maar de uitleg achter het begin van de zomer is nog niet zo eenvoudig. Lees in dit artikel informatie over wanneer de zomer begint.

Wanneer begint de zomer?

Zomer fruit

Van de vier jaargetijden zijn we in de zomer veruit het meest buiten. Het warmste jaargetijde begint elk jaar op 20 of 21 juni en duurt drie maanden totdat de herfst eind september zijn intrede doet. Dat noemen we de astronomische zomer. Die begint op het noordelijk halfrond het vaakst op 21 juni, met uitstapjes naar de 20ste. Dat heeft te maken met de zonnestand, de stand van de aarde ten opzichte van de zon. Dan heb je echter ook nog de meteorologische zomer die op 1 juni begint en tot 1 september duurt. Dat hebben meteorologen bedacht omdat het voor hen niet handig was dat de zomer midden in een maand en ook nog op verschillende momenten begon.

Locatie bepaalt

Maar we zijn er nog niet. Zoals je misschien wel weet zijn er door de draaiing van de zon op verschillende plekken op aarde andere jaargetijden aan de gang. Zo is het in Australië en Brazilië bijvoorbeeld in onze zomer daar winter. Ideaal om in de winter de koude in Nederland te ontsnappen en af te reizen naar warmer oorden!

Wanneer begint de zomer

Zomer brengt leven

Je kunt van alles doen in de zomer maar een van de bijzondere dingen die je echt een keer mee moet maken is de Midzomernacht. Deze feestdag wordt in verschillende Nederlandse steden gevierd, maar is misschien nog wel spectaculairder in de Scandinavische landen waar mensen nog veel meer met – of zonder in de winter – het licht leven. In oudere tijden was de zomer het traditionele startpunt van de periode van overvloed. Zodra de zon z’n hoofd laat zien in de lente begon alles ook weer te groeien en bloeien. De zomer is het moment voor al het leven om veel voedsel en energie in te slaan voor de ongetwijfeld donkerder perioden in de herfst en winter.

Op vakantie

De zomer begint voor veel mensen echter op het moment dat ze vrij nemen van hun werk en met de familie of vrienden besluiten een reis te maken. We gebruiken de zomer als een periode om bij te komen van het jaar en tijdelijk naar een warme plek langs een de vele Zuid-Europese stranden te verkassen. Spanje, Italië en Frankrijk zijn de favoriete vakantielanden voor miljoenen Nederlanders. De combinatie strand, warmte en veel lekker eten maakt dat we graag een stukje zuidelijker rijden of het vliegtuig pakken. Steeds vaker gaan we ook verder weg, naar Thailand en Indonesië bijvoorbeeld. Kies zelf het moment waarop jouw zomer begint.

Meer lezen?

Correctie of een vraag stellen? Reageer hieronder.

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *