Wat is dividendbelasting eigenlijk?
Het kabinet van premier Mark Rutte viel er bijna over. Oppositiepartijen in de Tweede Kamer startten campagnes en petities om het tegen te houden. En de media bleef er gedurende ruim een jaar elke dag over schrijven totdat de premier besloot om ermee te stoppen onder de grote druk: de dividendbelasting. Maar wat is het nou eigenlijk? En waarom viel er bijna een kabinet over? Lees hieronder meer over wat dividendbelasting is.

Wat is dividendbelasting?

Wat is dividendbelasting

In Nederland betalen mensen en bedrijven belasting. Dat betalen we met z’n allen om goede dingen zoals zorg, onderwijs, de politie maar ook onze wegen te kunnen betalen. Normale Nederlanders komen eigenlijk nooit in aanraking met de dividendbelasting. Dat komt omdat het vooral bedrijven uit andere landen zijn die zich in Nederland gevestigd hebben die de belasting betalen.

Dividendbelasting
Als bedrijven dividend (winst) uitkeren aan hun aandeelhouders betalen ze daar 15% belasting over. Dus alleen als bedrijven winst maken en die winst (voor een gedeelte) uitkeren aan hun aandeelhouders betalen ze hier belasting over. In de praktijk waren veel Nederlandse bedrijven al vrijgesteld van deze belasting en kwam de belastingdruk vooral te liggen bij bedrijven uit het buitenland. Dat is in het kort de dividendbelasting.

Buitenlandse bedrijven

BelastingHet kabinet-Rutte III besloot bij zijn aantreden in oktober 2017 dat deze specifieke belasting geschrapt moest worden. Het zou goed zijn om buitenlandse bedrijven naar Nederland te lokken en ze ook hier te houden door de kosten voor deze multinationals zo laag mogelijk te houden. Een van de manieren om dat te doen was het schrappen van de dividendbelasting. Vooral de liberale partij VVD van premier Mark Rutte was hier een groot voorstander van. Coalitiegenoten CDA, CU en D66 gingen erin mee en besloten om het door te voeren. Althans, dat dachten ze.

Kritiek op plannen

Al vrij snel na de presentatie van het regeerakkoord besloot de oppositie in de Tweede Kamer om de dividendbelasting tot speerpunt te maken van kritiek op het regeringsbeleid. De fractievoorzitters roken bloed aan de andere kant. De afschaffing werd uitgelegd als een cadeautje voor bedrijven en het grootkapitaal. Het beeld van Nederland als belastingparadijs bleef hangen, wat de regeringspartijen ook zeiden. Een van de argumenten van de premier voor afschaffing was dat grote bedrijven eerder met hun hoofdkantoren naar Nederland zouden komen.

Toen in oktober 2018 bekend werd dat Unilever zijn hoofdkantoor ondanks de afschaffing alsnog niet naar Nederland zou verhuizen terwijl daar eerder wel sprake van was, viel dat laatste argument weg. Het kabinet besloot om de maatregel te laten vallen en de afschaffing niet door te laten gaan.

Meer lezen in de business categorie:

Correcties, vragen en opmerkingen kunnen hieronder geplaatst worden of per e-mail toegezonden worden.

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *